CSALÁS NÉLKÜL NEM LEHET SIKERES EGY VÁLLALKOZÁS MAGYARORSZÁGON?…!

Csalás nélkül nem lehet sikeres egy vállalkozás Magyarországon?…!

 

Hiszem és vallom, hogy LEHET sikeres csalás nélkül is a magyar vállalkozó.

 

De mindaddig, amíg a fejekben nincs rend és nincs meg a kellő tudás egy vállalkozás működtetéséhez, addig a jelenlegi rendszer fog fennmaradni.

 

Mit értek a jelenlegi rendszeren?

A vállalkozók egy része el sem tudja képzelni adócsalás nélkül az életét. Még magyarázatot is ad a viselkedésére, miszerint „másképp nem tudná kifizetni a vállalkozás fenntartásához szükséges költségeket” vagy „a nagyok is ezt csinálják. Ha nekik lehet, akkor nekem is” vagy „hallottam, hogy az X.Y. sem fizette be az adót, megúszta, akkor én sem fogom befizetni”…

 

Honnan tudja, hogy nem tudná kifizetni a költségeit?

Sehonnan. Meg sem próbálta soha rendesen csinálni.

 

Akkor mégis miért teszi ezt nap mint nap, évről évre?

Mert ebben szocializálódott, ezt látta a közvetlen környezetében, ebbe nőtt bele, így szokta meg, így van programozva. Nem is tud másképp gondolkodni. Arról nem beszélve, hogy senki nem mutatta meg neki, hogy lehet másképp is csinálni.

 

Ma Magyarországon a KKV szektorban elsődlegesen két fajta vállalkozóról beszélhetünk:

  1. kényszervállalkozó
  2. szerelem vállalkozó.

 

A gazdaságot tekintve egyik sem azt a célt szolgálja, ami egy ország működéséhez alapvetően szükséges lenne. Nagy valószínűséggel mindkét csoportba tartozóak nagyon jó szakemberek, de a tudatos tervezés, a mikro- és makrogazdasági fogalmak, az államháztartás rendszerének működése messze áll az érdeklődési körüktől. Sokuk elsődlegesen csak a jelenben él és a mai szükségleteivel foglalkozik. Ma akar sok pénzt keresni és sokat költeni.

 

Hogy milyen módon, az részletkérdés.

 

Pedig, ha egy kicsit is belegondolunk, akkor ebben van a lényege a történetnek.

Elítéljük, aki ellopja valaki másnak a kocsiját, táskáját, telefonját, pénztárcáját? Igen. Azt miért nem ítéljük el, aki adót csal? Miért más a társadalmi megítélése?

Az a vállalkozó, aki csal, az az államtól, a lakosságtól, a többi adófizetőtől, a másik vállalkozótól lopja el a pénzt.

 

Mégis miért érezhetik úgy a vállalkozók, hogy muszáj csalniuk?

 

  1. mert kevesebb jutna a saját szükségletük kielégítésére
  2. csődbe mennének

 

Az első csoportba azokat sorolom, akik tudnának fehéren működni, de nincs meg a tudásuk hozzá, illetve akik nem tesznek különbséget a céges vagyon és a magán vagyonuk között. Úgy gondolkodnak, hogy ők egyenlőek a vállalkozással és annak bevételét úgy költik a magánszemélyes kiadásukra, mintha az már az adózott jövedelmük lenne. Itt általában a nagyobb ház, a lakáshitel törlesztés, az új autó, az okostelefon, a családi nyaralás, a gyerek külföldön tanulása az elsődleges cél.

 

A második csoportba azok tartoznak, akiknek alapjaiban rossz a gazdálkodásuk, nem működik a biznisz, csődben vannak, de nem látnak más kiutat a létfenntartásukra, mint vállalkozóként dolgozni.

 

Mi a valóság?

 

Ha úgy érzi egy vállalkozó, hogy kevés az a bevétel, profit, jövedelem, amit ki tud termelni a vállalkozásából, akkor annak két oka lehet.

 

  1. alacsonyak az árak
  2. rossz gazdálkodás

 

Az alacsony ár az én olvasatomban azt jelenti, hogy a vállalkozó egyáltalán nem vagy rosszul mérte fel a vállalkozás működési költségét és emiatt alacsony árréssel, hibásan állapította meg az eladási árát. Lefordítva a bevétele nem fedezi a kiadását. Ilyenkor szokott előfordulni, hogy a kötelezettségek kifizetésére szükség van a bevételhez kapcsolódó áfára. Miközben tudjuk, hogy az áfa nem a miénk, az egy hozzáadott érték, ami csak keresztül megy a vállalkozáson. Ha felhasználjuk, akkor csalást követünk el.

 

Szolgáltatók esetében javaslom kiszámolni a rezsi óradíjat és ahhoz igazítani a szolgáltatás díját.

Kereskedők, vendéglátók esetében pedig a bekerülési árral és a cég működési költségeivel kell tisztában lenni ahhoz, hogy az eladási árat helyesen tudják meghatározni.

 

Az én véleményem szerint azok a rosszul gazdálkodó vállalkozók, akik nem vezetnek analitikus nyilvántartásokat, nincsenek tisztában a költségeikkel, nem terveznek, nem végeznek kimutatásokat. Emiatt nincsenek tisztában azzal, hogy például a számlavezető bankjuk havonta hány forint bankköltséget ró a vállalkozásukra. Nem néznek utána, hogy éves szinten – cég nagyságtól függően – tíz-, de akár százezres összeget is lehetne spórolni egy másik bankintézet választásával. Vagy például kézi erővel oldanak meg bizonyos munkafolyamatokat, míg ha gépesítenék a rendszert, akkor hosszú távon szintén gazdaságosabb lenne a vállalkozás. Vagy például fenntartanak egy „luxus” irodát, míg ha home office-ba dolgoznának a munkatársak, akkor nem kellene munkába járásra költségtérítést fizetni, nem lenne bérleti díj és látványos összeget lehetne megspórolni.

Szintén ebbe a csoportba sorolom azt, ha például veszünk egy burkoló brigádot, ahol a dolgozók nem célorientáltak, nincs érdekük a jó és gyors munkavégzésben és mondjuk 1 hét alatt végzik el azt a munkát, amit egyébként 3 nap alatt meg tudnának csinálni.

 

A rossz árképzés és a rossz gazdálkodás kizárólag a rossz vezetés következménye.

 

Mit kell tenni ahhoz, hogy fehérítsd a vállalkozásod?

 

  1. ismerd fel a régi szokásaidat, nézz szembe velük, és dönts arról, hogy holnaptól másképp fogod csinálni
  2. képezd magad, tanuld meg a vállalkozási – és a pénzügyi alapismereteket
  3. kérd a könyvelőd segítségét, alkossatok olyan kalkulációt, amivel helyesen tudod az áraidat meghatározni és a jövőbeni gazdasági döntésekhez készítsetek terveket, költségvetést

 

Hidd el, Te is meg tudod csinálni! Légy tudatos, tűzz ki új célokat, tervezz és be fogod bizonyítani, hogy belőled is lehet „boldog adófizető vállalkozó”*.

 

*Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna – Pongor Juhász Attila: A boldog adófizető vállalkozó